Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-07@16:21:49 GMT

شير دادن به نوزاد در روزهاي اول

تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۶۹۲۳۶۰

خبرگزاري آريا -


فقط چند ساعت از زايمانش گذشته است، اما همه از او انتظار دارند، وظايف مادري‌اش را بي‌وقفه آغاز کند و با جديت ادامه دهد.

اولين وظيفه و مسئوليتش تغذيه نوزادي است که با گريه هاي بي امان از مادر طلب شير مي کند، ولي گويا شير زيادي در کار نيست و مادر با مشاهده بي قراري ناشي از گرسنگي نوزاد، دچار تشويش و نگراني بيشتر مي شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



شير دادن به نوزاد در روزهاي اولبه گفته دکتر کورش جعفريان، متخصص تغذيه و رژيم درماني، براي بسياري از مادران جاي نگراني زيادي نسبت به کم بودن شيرشان در روزها و ماه نخست پس از زايمان وجود ندارد چراکه خستگي، اضطراب و کم خوابي مادر پس از زايمان از عواملي است که مانع جاري شدن شير، به اندازه کافي براي نوزاد مي شود و پس از رفع اضطراب اوليه، مادر با بهره گيري از تغذيه مناسب، خواب و استراحت کافي قادر به شيردهي به نوزاد خواهد بود.

ناکافي بودن شير مادر، چرا؟
بررسي ها نشان مي دهد، اکثر مادران، طي چند روز يا چند هفته پس از زايمان با تغذيه مناسب، خواب و استراحت کافي توان شيردهي به نوزادشان را به دست مي آورند.

البته دکتر جعفريان تاکيد مي کند: فاکتورهاي مختلفي در توليد شير نقش دارد که مهم ترين آن ژنتيک است يعني برخي مادران از قابليت شيردهي بسيار خوبي به طور ژنتيک برخوردارند. البته سايز سينه در قابليت شيردهي مادر تاثير ندارد. عامل تاثيرگذار ديگر در شيردهي مادر، تغذيه خوب با برخورداري از مقادير کافي انرژي، کربوهيدرات و مايعات از دوران بارداري و طي شيردهي است يعني وضع تغذيه مادر پيش از بارداري و بويژه در حين بارداري، وزن و ميزان توده عضلاني، ذخاير ويتاميني و املاح بدن در توليد شير مادر تاثير دارد. گرچه از تاثير رواني و عاطفي در آغوش گرفتن نوزاد و تاثيرش بر ترشح بيشتر شير از غدد پستاني نيز نبايد غافل شد.

ايشان اظهار مي کند: بسياري از مادران نسبت به اثرات محيطي بر توليد شير، بخصوص در روزهاي پس از زايمان بي توجهند. خستگي و عوارض زايمان، بي خوابي مادر در هفته هاي نخستين پس از زايمان و اضطراب در مواجهه با شرايط جديد ـ که بويژه در زايمان هاي اول پيش مي آيد ـ مانع از جاري شدن کافي شير از سينه مادر مي شود. بي شک حمايت و مشارکت ديگر اعضاي خانواده در رسيدگي به وضع نوزاد، فرصتي را براي استراحت، خوابيدن و به آرامش رسيدن مادر فراهم مي کند.

شير خوردن نوزاد، زمان نمي خواهد
متخصصان اطفال تاکيد مي کنند، مادر بايد پس از زايمان، براي شيردهي نوزادش به آمادگي لازم دست پيدا کند تا هر زماني که کودک خواست، به او شير بدهد يعني نبايد در هفته هاي اول پس از زايمان، انتظار نظم پذيري در شيرخوردن را از نوزاد داشت، چراکه تخليه مرتب سينه ها باعث تحريک بيشترغدد شيري مي شود و در نتيجه شير بيشتري ترشح خواهد شد، اما پس از يک تا دو هفته، ساعات شير خوردن نوزاد، نظم خاصي خواهد يافت.

در صورت کافي نبودن شير مادر تا چند روز يا چند هفته پس از زايمان مي توان از شير کمکي در کنار شير مادر استفاده کرد، اما به منظور کمک به تحريک غدد شيري سينه ها، بايد بتدريج از مقدار شير کمکي کاست تا به اين وسيله نوزاد، بيشتر سينه مادر را بمکد. البته نکته مهم آن است که مادر همراه با شير خود، شير کمکي بدهد و هرگز سعي نکند از وعده شير دادن خود کم کند.

از غذاي خود کم نکنيد
بسياري از مادران طي دوران شيردهي به علت افزايش وزني که پس از زايمان پيدا کرده اند، درصدد هستند غذاي خود، بخصوص منابع کربوهيدراتي مثل نان را در رژيم غذايي خود کاهش دهند در حالي که به گفته دکتر جعفريان، نان و غلات سبوس دار از مهم ترين مواد غذايي است که به افزايش شير مادر کمک مي کند.

همچنين دريافت انرژي روزانه از طريق مواد غذايي مادر نه تنها نبايد با رژيم کاهش پيدا کند بلکه بايد 500 کالري نيز بيش از دريافت کالري روزانه در شرايط معمول باشد.از سوي ديگر، مصرف مايعات يعني شير، آب ميوه طبيعي و ميوه و سبزيجات به افزايش شير بسيار کمک مي کند.

اين متخصص تغذيه در پاسخ به اين سوال که توصيه هايي که در طب سنتي براي افزايش شير مادر مي شود تا چه اندازه مبناي علمي و تائيد شده دارد، مي گويد: بسياري از مواردي که در طب سنتي براي افزايش شير مادر توصيه مي شود، از آنجايي که بايد با مايعات مصرف شود يا اين که مواد غذايي آبدار محسوب مي شود، در توليد شير موثر است. نمونه آن مصرف شويد، اسفناج، حبوبات، گرمک، کاهو، ماءالشعير و آب هويج است. البته از نظر علمي توصيه هاي طب سنتي ثابت نشده، ولي تجربه نشان مي دهد که بسياري از اين توصيه ها در افزايش شير مادر، موثر است.

يک واقعيت اثبات شده درباره افزايش شير مادر وجود دارد و آن تأمين املاح و مواد معدني مورد نياز بدن و داشتن رژيم غذايي متعادل است که دربرگيرنده تمامي مواد مغذي اعم از هيدروکربن و چربي ها است؛ همچنين داشتن آرامش، خواب و استراحت کافي مي تواند به عملکرد بهتر سلول هاي عصبي و توليد و ترشح شير مادر کمک کند.

منبع:jamejamonline.ir



منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۹۲۳۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ابتلا به آسم با مصرف این مواد غذایی

 

به گزارش  تابناک به نقل از ایسنا ،سیده معصومه تقی‌زاده با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل آسم اظهار کرد: داشتن رژیم غذایی سالم و مناسب، بخش مهمی در کنترل آسم است زیرا چاقی، یکی از معضلاتی است که با آسم در ارتباط است.

 وی افزود: اگر میزان مصرف کالری از میزان سوخت آن بیشتر باشد، ‌قطعا فرد اضافه وزن پیدا می‌کند. این حالت نه تنها برای سلامت فرد ضرر دارد بلکه علائم آسم را نیز تحریک می‌کند. افراد چاق، نشانه‌های شدیدتری از آسم دارند و داروهای بیشتری مصرف می‌کنند بنابراین بهتر است همیشه وزن متعادل باشد.

کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: کاهش مصرف سبزیجات و میوه‌ها و افزایش مصرف غذاهای فرآوری‌شده موجب افزایش شیوع آسم می‌شود. مطالعات نشان می‌دهند افرادی که ویتامین C، بتاکاروتن (پیش‌ساز ویتامین A)، منیزیم و امگا ۳ بیشتری مصرف می‌کنند، کمتر در معرض آسم قرار دارند.

وی بیان کرد: همچنین افرادی که به میزان کافی میوه، و ویتامین‌های C و E و به طور کلی از آنتی اکسیدان‌ها را مصرف نمی‌کنند، اغلب دچار مشکلات ریوی می‌شوند. به نظر می‌رسد رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان‌ها برای مثال دریافت بیشتر میوه‌ها، سبزی‌ها و روغن زیتون اثر محافظتی بر آسم دوران کودکی داشته باشد.

تقی‌زاده گفت: ماهی و غذاهای دریایی از منابع خوب امگا ۳ هستند و بهتر است سعی شود از مصرف اسیدهای چرب ترانس و روغن‌هایی که درصد زیادی امگا ۶ دارند، خودداری شود.

پیشنهادهای تغذیه‌ای برای بیماران مبتلا به آسم
وی با بیان اینکه اغلب افراد مبتلا به آسم، کمبود ویتامین D دارند، افزود: شیر، تخم مرغ و ماهی منابع خوب این ویتامین هستند ولی تابش مستقیم نور خورشید منبع اصلی این ویتامین است.

کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: برخی از افراد عدم تحمل به لاکتوز دارند که در واقع حساسیت محسوب نمی‌شود اما علائم آسم را تشدید می‌کند. برخی افراد نیز نسبت به تخم مرغ، شیر و یا ماهی حساسیت دارند. حتی مصرف بسیار کمی از این مواد غذایی، منجر به بروز واکنش‌های حساسیتی و تحریک آسم می‌شود. از آن جایی که آلرژی منجر به تشدید علائم آسم می‌شود، اگر والدین احساس می‌کنند با مصرف هر غذایی تنگی نفس کودک تشدید می‌شود باید آن ماده غذایی را در برنامه غذایی کودک محدود کنند. انواع فلفل، زعفران، کرفس، انگور و خربزه برخی از این مواد غذایی هستند.

چه موادی علائم آسم را تشدید می‌کنند؟
وی عنوان کرد: سولفیت یکی از موادی است که به غذاها اضافه می‌شود تا به تازگی مواد غذایی کمک کند و از رشد کپک جلوگیری کند اما همین ماده می‌تواند منجر به تشدید علائم آسم در افراد مبتلا به این بیماری شود. سولفیت‌ها در برخی غذاها مانند میوه‌های خشک، میگو، آبمیوه‌های اسیدی، نوشابه‌های کولا و بسیاری از غذاهای فرآوری شده وجود دارند، بنابراین توجه به برچسب غذایی مواد غذایی اهمیت دارد.

تقی‌زاده عنوان کرد: درصد زیادی از افراد مبتلا به آسم، دچار اختلال ریفلاکس اسید معده هستند که موجب می‌شود آسم به راحتی کنترل نشود. کاهش وزن در این افراد، یکی از راه‌های رفع این اختلال و آسم است. پرهیز از مصرف غذاهای تند، کافئین، غذاهای اسیدی، شکلات، الکل و غذاهایی که موجب تشدید نشانه‌های ریفلاکس اسید معده می‌شود نیز از دیگر راهکارهای موثر در این زمینه است.

وی افزود: محدود کردن مصرف غذاهای پرچرب و کاهش حجم وعده غذایی نیز می‌تواند از ترشحات معده که موجب تشدید رفلاکس می‌شود، جلوگیری کند.

کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: بیماران مبتلا به آسم از کورتون به صورت استنشاقی یا اشکال دیگر دارویی استفاده می‌کنند و بنابراین بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند، لذا توصیه می‌شود لبنیات کم چرب را در برنامه غذایی خود داشته باشند و مصرف نمک و مواد غذایی غنی از نمک را محدود کند.

وی بیان کرد: بیماران مبتلا به آسم همچنین باید مقدار کلسترول و چربی دریافتی رژیم خود را کاهش دهند. البته قبل از ایجاد هر گونه تغییر در عادات غذایی، حتما باید با کارشناسان تغذیه مشاوره شود.

دیگر خبرها

  • افزایش ابتلا به آسم با مصرف این مواد غذایی
  • شهادت نوزاد نجات یافته از شکم مادر شهید + فیلم
  • فیلم/ وداع جانسوز مادر فلسطینی با نوزاد شهیدش
  • ماما اولین نوازشگر جسم پاک نوزاد است
  • انجام ۵۲ هزار زایمان در بیمارستان‌های فارس
  • رفع مشکلات «ماماها» نیازمند توجه مسوولان/جذب ۱۰۰ ماما در کردستان
  • برگزاری رایگان کلاس‌های آمادگی برای زایمان در یزد
  • واریزی مددجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی ۳ برابر شد
  • چگونه کودک باهوش‌تری داشته باشیم؟
  • نوزادِ عجول در آمبولانس اورژانس پیرانشهر متولد شد